fbpx

BLOG 5# Verlangen naar Groei

Groeien, jezelf ontwikkelen, kan niet anders dan door je angsten en onzekerheden onder ogen te komen. De kracht zit erin dat je je eigen onzekerheden kan managen.

Groeien gaat ook altijd gepaard met weerstand. Iets doen wat je eigenlijk niet wilt, of niet kan. En daar zit een verschil tussen. Niet kunnen gaat over dat je actieve weerstand voelt. Niet willen gaat over passieve weerstand. En dat is de meest gevaarlijke…lees verder, dan leg ik het uit.

Je kan verschillende soorten weerstand hebben/voelen. De kunst is dat je ze herkent. En daar zit al de eerste stap van bewustwording. Omdat je als mens van die onbewuste, sluimerende weerstanden kan hebben. Waar je niet bewust van bent. Als je er niet bewust van bent, kan je het niet veranderen. Je bewustzijn vergroten is dan ook belangrijk in dit proces.

Weerstand

Hoe herken je nu of je in de weerstand zit?

Je kan op verschillende gebieden weerstand voelen. Affectie, cognitie en gedrag.

 1. Affectie gaat over het gevoel wat je hebt. De hele situatie rondom het corona-virus, voor het gemak noem ik even deze als concreet voorbeeld. Je kan weerstand voelen omdat je bang bent voor de gevolgen van het virus. Voor jezelf, voor de toekomst, voor je kinderen. Want stel: Er komt een verplichte inenting, wat direct impact heeft op jouw kernwaarden, vrijheid/democratie. Dan kan het maar zo zijn dat je boos wordt op het stuk affectie. 
 2. Het cognitieve stuk gaat over hoe je denkt over de verandering in deze “anderhalf meter maatschappij”. Dat je denkt dat de acties die je zult maken niet haalbaar zijn, dat het een gek idee is. Je hebt andere standpunten. 
 3. Affectieve weerstand gaat over volledig in verzet gaan. Je affectieve en cognitieve weerstand komen samen en je komt volledig in actieve weerstand. Denk aan protesten, handtekeningenacties etc. Niet luisteren, rebelleren. 

Hoe jij reageert hangt volledig af van wie jij bent. De verhalen die jij hebt. Hoe groot jouw verlangen is naar groei. En wat je wilt bereiken. Maar ook vanuit welke waarden jij leeft en of je het gevoel en het idee hebt dat jij vanuit je Ware Talenten je leven kan leven. Laat je de omstandigheden bepalen, of heb jij de regie?

Regie

Groeien kan bijna niet anders dan dat je grip krijgt op je eigen weerstand.  Jij hebt de regie. Voorbeeld: Je vindt dat iets perfect moet en als jij vindt dat het perfect is, kom je ermee naar buiten. 

Je wilt wel, maar je kan nog niet. Omdat het nog niet perfect is. Dit kan als ondernemer betekenen dat je hiermee direct al je ondergang tekent. Want als jij gaat wachten tot het perfect is, dan wachten al die (potentiële) klanten op jou. 

Zonde, want:

 • Perfectie is maar subjectief. Jouw oordeel over wat perfect is, is helemaal niet de waarheid.
 • Als ondernemer gaat het niet over jou, maar over jouw klant. Jouw perfectie is dus eigenlijk een verkapte vorm van egoïsme. Omdat het in je onderneming helemaal niet over jou moet gaan. 

Wat nodig is om dan de grens van jouw perfectie te versoepelen, zodat je sneller in actie komt. Niet wachten tot het perfect is. Al eerder het geloof in jezelf dat je het Kan.

Actieve en Passieve Weerstand

Hoe kan je de weerstand managen, zodat je weer regie pakt. Leiderschap ervaart. Dit is belangrijk als je het verlangen hebt om te groeien als mens, als ondernemer. Je kan onderscheid maken tussen actieve weerstand en passieve weerstand. 

Actieve weerstand

Actieve weerstand is vaak transparant en open. Je hebt niks te verbergen, omdat je het uit. Je praat erover. Deelt je standpunten en meningen.

In deze actieve weerstand laat je je leiden door angst. Je verdraait feiten, of je bent heel erg selectief in het gebruik van feiten. Je gebruikt ze alleen als ze in je straatje passen. Als de weerstand nog groter wordt kan het gebeuren dat gezag ondermijnt wordt. Er wordt gesaboteerd, bedreigd, gemanipuleerd. Of er ontstaat ruzie, rumoeren. Dit zie je dan veel terug in logge organisaties, die willen veranderen. Ben je ZZP, of klein als bedrijf, dan zouden veranderingen sneller doorgevoerd kunnen worden.

Hoe je actieve weerstand kan hebben als ondernemer of zzp is bijvoorbeeld:

Mening van marketeer: Hoe belangrijk het is dat je copywriting toepast voor de conversie van je pagina.

Jouw mening: Nou nee hoor, die slimme marketingtrucjes. Daar houd ik helemaal niet van. Ik doe het op mijn manier.

Vervolgens zoek je medestanders, gelijkgestemden die het met je eens zijn. Je zoekt naar feiten/verhalen/situaties dat je het niet hoeft te doen als de marketeer met zijn visie.

Jouw mening, jouw verhaal, je visie op marketing is de basis van waaruit je in een actief verzet/weerstand komt. Omdat je misschien wel het gevoel hebt dat slimme verkooptrucjes vooral gaan over pure verkoop, in plaats van verkopen vanuit verbinding.

Je hebt ook gelijk, er zijn zat manieren om trucjes toe te passen. En ja, die worden ook gebruikt in de marketingwereld.

Alleen: pas je geen marketing toe, kan het ook zo maar zijn dat je minder verkoopt dan je waard bent. En dat is zonde. Want je bent hier om mensen/klanten te helpen. Dan is het wel fijn dat ze bij je kopen.

Dus heb je actieve weerstand op marketing, onderzoek bij jezelf waar deze weerstand vandaan komt. En of je wel echt zeker weet dat jouw mening/visie op dit stuk echt klopt. Is dat een feit? Bovendien, dit artikel heet: verlangen naar groei. Als ondernemer zou je in de basis een verlangen naar groei moeten hebben. Stel je eens voor dat je meer klanten krijgt, doordat je toch copywriting toepast. Meer klanten, nog meer doen waar je echt blij van wordt. Je Ware Talent meer benutten en anderen daarmee helpen. Stel je dat toch eens voor….Kan je dan juist die excitement voelen? 

Een ander perspectief, een ander gevoel erbij. Het gaat er vooral om dat je het doet op een manier die bij je past. Waar je blij van wordt. Vind dan een vorm van marketing waar ook jij blij van wordt.

Passieve weerstand

The most dangerous part. 

Passieve weerstand. Het is de weerstand die sluimert. Die je echt houdt op de plek waar je nu bent. Groeien? Nee hoor. Zal niet gebeuren. Je kan wel, maar je wilt niet. Sabotage.

Passieve weerstand is veel minder goed herkenbaar. De kans is ook groot dat jij je hier niet bewust van bent. Je lijkt meegaand, je lijkt erg gericht op groei en je kan veranderen.  En je praat er ook over alsof je dit gelooft en dat je er naar handelt. 

Alleen de schijn bedriegt. Want doordat je eigenlijk niet echt wilt en ook niet echt gelooft dat iets haalbaar is, saboteer jij jezelf steeds weer op het punt dat jou bevestigt dat groeien niet mogelijk en haalbaar is. Je zet wel je acties, maar ongemerkt saboteer jij jezelf waardoor er niet zoveel gebeurt.

Let op: Je kan het wel. Zoals iedereen miljonair kan worden. Maar het vraagt om een lange adem. Keuzes maken, die op de korte termijn misschien niet fijn zijn. Moet je misschien iets minder vaak nieuwe kleding kopen, of uit eten? En dat is dan net de angel. Want dat wil je niet echt. En dat zie je dan als volgt terug:

 • Uitstellen. Het komt volgende maand wel.
 • Langzamer te werken gaan. Je kan deze maand ook wel iets minder opzij zetten
 • Niet eerlijk naar jezelf zijn en denkt: ” Ik heb ook hard gewerkt, ik mag mezelf best belonen”.
 • Je laat je (onbewust) afleiden: ziet ineens via een advertentie van Zalando die schoenen. Nu kopen, ze zijn afgeprijsd
 • Ontkent naar jezelf dat je angstig bent. Sterker nog, je herkent het in eerste instantie niet eens. Waar komt dat vandaan?

Om terug te gaan naar de miljonair. Ook jij kan miljonair worden. Iedereen kan dat. Alleen, misschien heb je vanuit vroeger wel te horen gekregen dat miljonairs geen fijne mensen zijn. Geldwolven, egoïstisch, uit de hoogte. En nee, daar identificeer jij je niet mee. 

Jij bent een gever, een helper en zorgzaam. En stel je voor dat jij miljonair zou zijn. Wat zou jou familie dan van je gaan denken. Dat je een geldwolf bent, egoïstisch. Nee, dat wil je niet. Je kan het wel…..

Of je wilt ondernemen. Iedereen kan dat. Maar misschien ben je wel bang voor verlies van zekerheid, je status, hypotheek, je vrienden, je collega’s. Dus, stel je uit. Je blijft op de plek waar je nu bent. Verlangen naar groei, blijft alleen bij verlangen. De tijd tikt door. De tijd beslist. Jij hebt niet de regie.

Welke angsten spelen bij jou mogelijk een rol die je vasthouden op de plek waar je nu zit? 

Groei

Wil je groeien? Onthoud dit dan goed:

 • 85% van de oplossing is dat je gewoon begint. Want beginnen is veel belangrijker dan dat je meteen een expert bent. Dat je exact weet welke stappen je moet doorlopen om dat te gaan doen waar je naar verlangt. Er zijn al zoveel mensen die overspoeld raken door te denken dat het direct goed moet. Wat leidt vooral tot: niks doen.  Weet dat 85% doen altijd nog meer is dan niks doen.
 • Het is OK om fouten te maken. Je kan ze maar beter maken nu. Zodat je leert. Vallen en opstaan. Bijschaven, weten hoe het later anders moet.
 • Doe meer waar je echt van houdt, wat je bij maakt. En vooral dat wat je van Nature hebt meegekregen. Je Ware Talent. En stop met tijd en energie steken in al die randzaken die jou zoveel minder voldoening geven. En dit is heel belangrijk en levert vaak de pijn. Je moet prioriteiten stellen. Dus, kiezen. 
 • Maak plannen, zet ze op papier en houd bij wat de groei is die je verlangt. Het concreet maken helpt je focus houden. Alleen, laat daarna ook weer los. Ga Leven, wees niet te obsessief bezig met je plannen en doelen. Want je groei vindt niet plaats daar waar je het opschrijft, maar in het leven zelf.

Tot slot

Als mens ben je je maar bewust van slechts 5%. En dat je dus allerlei ongemerkte, onbewuste verhalen hebt die je gelooft is dan ook niet zo gek. 

Dat je passieve weerstand hebt is ook helemaal niet erg. Ieder mens maakt dit mee. Nu is de kans om je Bewustzijn te verhogen. Dit kan alleen door in Beweging te komen. Dat is al 85%.

Een Leven vol Levenslust lukt niet zonder risico’s zo klein mogelijk te houden, of te vermijden. Het aangaan, de angsten onder ogen te komen, dat is wat zorgt voor de Levenslust.

Miljonair worden, het kan. Ondernemen, het kan. Maar het vraagt ook om het willen aangaan van die angsten. Stap voor Stap. En niet bang zijn om te falen. Want juist van de moeilijke momenten zal je het meest groeien. En dat is toch wat je verlangt: Groei!

Verlang jij naar groei, en wil je weten op welke gebieden jij nu keuzes moet maken? Download dan mij Gratis stappenplan. In 5 stappen met je Ware Talent naar Levenslust. Vraag hem HIER aan.

Verlang naar groei?

In 4 stappen meer Levenslust

met je Ware Talent

Je ontvangt ook mijn emails. Inspirerend, motiverend en vol tips om in beweging te komen. Je persoonlijk te blijven ontwikkelen. Uitschrijven kan altijd met 1 klik.
Facebook
LinkedIn

Ik gebruik cookies om jou een toffe ervaring te geven. Door akkoord te gaan, accepteer je het gebruik van cookies in overeenstemming met mijn cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.


We verzamelen gegeven over bezoeken aan onze website, om gerichte verbeteringen door te kunnen voeren.

Liever niet
Accepteren