Verandering is moeilijk. Als mensen zijn we geneigd om weerstand te bieden tegen alles wat onze normale routine verstoort en ons buiten onze comfortzones dwingt. Deze weerstand intensiveert vaak wanneer verandering onze professionele levens of ons bestaan beïnvloedt. Voor zorgprofessionals en vernieuwers is het niet alleen verwacht, maar kan het zelfs een positief teken zijn. Leiderschapsexperts zeggen vaak dat “als je geen weerstand ondervindt, leid je geen verandering.” Deze weerstand biedt belangrijke spanningen en feedback die nodig zijn om effectieve innovatie vorm te geven.
Het boek The War of Art van Steven Pressfield geeft een belangrijk perspectief over waarom we weerstand bieden tegen verandering en hoe we deze weerstand kunnen overwinnen. Door de psychologie achter onze afkeer van verandering te begrijpen, kunnen we weerstand herkennen als een natuurlijk onderdeel van het proces. Met strategieën om door het ongemak heen te werken, kunnen leiders in oa de zorg weerstand omzetten in een troef voor het creëren van betekenisvolle verbeteringen. Het omarmen van gezonde spanning plaatst krachtige innovaties om organisaties over te nemen en te transformeren. Deze weerstand is geen obstakel, maar een toegangspoort.
Waarom we weerstand bieden tegen verandering
Het is onze menselijke eigenschap om verandering te weerstaan. Bij onzekerheid en verstoring is onze eerste reactie vaak om de situatie te vermijden of terug te vallen op wat vertrouwd is. Deze weerstand komt vaak voort uit:
- Angst voor het onbekende – Verandering vertegenwoordigt een verschuiving naar onontgonnen terrein die angst kan opwekken. De toekomst lijkt vaag en we weten niet zeker of we ons succesvol zullen aanpassen.
- Verstoren van gewoonten/comfortzones – We raken gewend aan bekende gedragingen, omgevingen en routines. Verandering dwingt ons om uit deze patronen te breken, wat ongeacht de voordelen als schokkend kan aanvoelen.
- Gebrek aan communicatie – Onvoldoende informatie over de redenen voor verandering en het overgangsplan leidt tot scepsis, valse aannames en geruchten. Dit voedt weerstand.
- Zich buitengesloten voelen van het proces – Als verandering van bovenaf wordt opgelegd zonder inbreng of empathie, zijn mensen eerder geneigd om tegen te werken. Inclusie en deelname aan het vormgeven van de verandering bevorderen betrokkenheid.
Weerstand vertelt ons dat verandering vereist dat we buiten onze comfortzone stappen. Maar door deze dieper liggende oorzaken te begrijpen, kunnen we bezorgdheid proactief aanpakken en de overgang makkelijker maken. Met zorg en moed kunnen we obstakels overwinnen om positieve veranderingen te omarmen.
Het overwinnen van weerstand
Als vernieuwer in de zorg kun je weerstand verwachten bij het introduceren van veranderingen in processen of systemen. Hoewel het frustrerend kan zijn, is weerstand een natuurlijke reactie die constructief moet worden aangepakt. Hier zijn enkele tips om weerstand tegen verandering in organisaties/teams/gezinnen te overwinnen:
- Betrek betrokkenen vroegtijdig – Ontwikkel veranderingen niet in een vacuüm. Betrek betrokkenen vanaf het begin om hun behoeften en ideeën te begrijpen. Hierdoor krijgen ze eigenaarschap en worden ze actieve deelnemers.
- Communiceer voordelen – Leg duidelijk uit hoe de verandering voordelen oplevert voor de betrokkenen. Als ze echte verbeteringen zien, zullen ze gemotiveerder zijn om mee te werken. Geef regelmatig updates.
- Bied training en ondersteuning – Geef betrokkenen de vaardigheden en kennis die nodig zijn om zich aan te passen aan de verandering. Praktische training en direct beschikbare ondersteuning kunnen de overgang vergemakkelijken.
- Stimuleer betrokkenheid – Bied beloningen en erkenning voor degenen die actief deelnemen aan de verandering. Vriendelijke competities, bonussen of andere voordelen moedigen betrokkenheid aan.
- Ga transparant om met zorgen – Geef betrokkenen de mogelijkheid om zorgen openlijk te uiten zonder oordeel. Zorgen serieus nemen, bouwt vertrouwen op. Wees transparant over de redenen voor de verandering.
Met geduld en een doordachte aanpak kun je weerstand ombuigen naar samenwerking. Forceer geen verandering en werk samen met de betrokkenen. Door hen partners te maken in het proces, krijg je waardevolle pleitbezorgers om de verandering vooruit te helpen.
Het gevaar van geen weerstand!
Bij het leiden van een verandering kan het aantrekkelijk lijken om iedereen aan boord te hebben zonder weerstand. Echter, het ontbreken van weerstand is vaak een waarschuwing dat de verandering niet substantieel of diepgaand genoeg is. Stille apathie kan schadelijker zijn dan actieve weerstand. Hier zijn enkele gevaren van geen weerstand te ondervinden:
- Gebrek aan weerstand kan oppervlakkige verandering betekenen – Als een belangrijke verandering, zoals het aannemen van nieuwe, methode, technologie of een proces, geen weerstand ontmoet, betekent dit waarschijnlijk dat de verandering niet ingrijpend of diepgaand genoeg was. Bij grote veranderingen moet enige mate van wrijving, vragen en tegenstand worden verwacht. Het ontbreken van weerstand kan aangeven dat de transformatie oppervlakkig was en het gedrag grotendeels hetzelfde blijft.
- Mensen kunnen stilzwijgend niet betrokken zijn – Soms wordt een initiatief actief omarmd met woorden, maar wordt het intern met apathie geconfronteerd. Hoewel mensen uiterlijk meewerken, raken ze stilzwijgend onbetrokken. Hun werk lijdt terwijl stemmen gedempt blijven. Deze vorm van stilte kan erger zijn dan actieve weerstand, die tenminste de problemen openstelt voor discussie.
- Constructieve feedback is nodig om te verbeteren – Enige aanvankelijke weerstand kan een nuttig doel dienen door feedback te geven om de verandering te verfijnen. Kritiek en opmerkingen, wanneer niet persoonlijk opgevat, kunnen gebreken benadrukken en leiden tot een beter resultaat. Het ontbreken van weerstand betekent dat deze constructieve dynamiek ontbreekt.
Omarm gezonde spanning
Weerstand biedt belangrijke feedback die eigenlijk kan helpen bij het vormgeven van betere oplossingen. Hoewel te veel spanning verlamming kan veroorzaken, moedigt de juiste hoeveelheid vooruitgang aan door het in twijfel trekken van aannames, het verkennen van alternatieven en het verfijnen van ideeën.
Verandering is een proces dat tijd kost. Te agressief doorgaan kan resulteren in wrok en tegenreacties. Maar geduldig werken door twijfels en zorgen bouwt begrip en instemming op.
Als veranderaar moet je weerstand beschouwen als een kans voor dialoog, niet als een barrière. Maak ruimte voor de perspectieven van mensen. Pas aan op basis van feedback terwijl je trouw blijft aan je visie. Ga vooruit met zorg en mededogen. Omarm gezonde spanning als een natuurlijk onderdeel van groei en verbetering.
Kernideeen van The War of Art
The War of Art van Steven Pressfield onderzoekt de universele kracht van weerstand die ons weerhoudt van creatief werk en het bereiken van onze doelen. Weerstand is iets waarmee we allemaal worstelen, maar het is vooral schadelijk voor ondernemers en vernieuwers. Als je een veranderaar bent, dan helpen deze kernideeen om te begrijpen wat er gebeurt in een veranderproces.
Enkele kernconcepten uit het boek:
- Weerstand komt voort uit onze eigen zelfsabotage en angst. Het is de vijand binnenin die onze ambities dwarsboomt. Het overwinnen van weerstand vereist interne strijd.
- Weerstand is onvermijdelijk en universeel. We moeten accepteren dat we weerstand zullen ondervinden in plaats van gedemoraliseerd te worden door.
- Professionaliteit betekent dat je elke dag komt opdagen om het werk te doen, of je er nu zin in hebt of niet. Professionals gaan voorbij aan weerstand.
- Weerstand zal verschillende vormen aannemen zoals afleiding, uitstel, zelftwijfel, etc. Het is belangrijk om de vorm te herkennen die het aanneemt.
- Externe omstandigheden kunnen weerstand bevorderen, maar het komt van binnenuit. We moeten zelfdiscipline beheersen.
De kernboodschap is dat het overwinnen van weerstand de sleutelstrijd is achter creatief en ondernemend werk. We moeten weerstand bestrijden om onze ideeën tot leven te brengen. Voor vernieuwers die echte verandering zoeken, zal weerstand naar voren komen en moeten worden overwonnen.
Toepassing in de zorg
De zorg vereist voortdurende verbetering en innovatie om de best mogelijke zorg voor patiënten/clienten te bieden. Innovatie gaat echter inherent in tegen gevestigde normen en ondervindt weerstand. Nieuwe ideeën verstoren de status quo, dagen aannames uit en duwen professionals buiten hun comfortzones.
Het implementeren van een innovatieve oplossing of proces in de zorg leidt vaak tot weerstand, twijfel en terughoudendheid van personeel en belanghebbenden. Deze weerstand tegen verandering is natuurlijk en verwacht. Sterker nog, als er grote veranderingen plaatsvinden zonder enige wrijving of ongemak, betekent dat waarschijnlijk dat de transformatie niet significant genoeg is om echte verbeteringen te stimuleren.
Voor vernieuwers en leiders die veranderingsinitiatieven leiden, is het cruciaal om de aanwezigheid van weerstand te anticiperen en te accepteren. Volhouden door de onvermijdelijke ongemakken, scepsis en spanning is de enige manier om zorgverlening, processen en systemen echt te evolueren. In plaats van weerstand te vermijden of te ondermijnen, moet het worden omarmd als een noodzakelijk onderdeel van het veranderingsproces.
Door de barrières heen te werken met vasthoudendheid en toewijding, terwijl je belanghebbenden ondersteunt tijdens de overgang, kunnen nieuwe innovaties wortel schieten. Met de tijd en aangetoonde voordelen wordt de innovatie genormaliseerd en vervaagt de weerstand. Vernieuwers moeten de moed en vastberadenheid hebben om de storm van bezwaren en zorgen te doorstaan. Het ongemak van verandering brengt de beloningen van vooruitgang met zich mee.
Voorbeeld
Een voorbeeld van een gezondheidsinnovatie die aanvankelijke weerstand ondervond, is de overgang naar elektronische patiëntendossiers (EPD’s). Toen EPD-systemen voor het eerst werden geïntroduceerd, verzetten veel professionals zich tegen de implementatie. Ze vonden de systemen verstorend voor hun workflow, moeilijk te leren en een bedreiging voor de arts-patiëntrelatie. Na verloop van tijd werden echter de voordelen van EPD’s duidelijk: verbeterde patiëntveiligheid, verminderde medische fouten, gemakkelijkere toegang tot patiëntinformatie en kostenbesparingen. Door volharding, aanpassing en training overwonnen gezondheidsorganisaties de weerstand en voerden ze succesvol EPD-systemen in.
Advies voor vernieuwers
Professionals die innovaties en nieuwe processen introduceren, zullen onvermijdelijk weerstand ondervinden. Deze weerstand moet niet per se als iets negatiefs worden gezien, maar eerder als een kans voor zinvolle verandering. Hier zijn enkele tips voor innovators om door weerstand heen te werken:
- Anticipeer op en begrijp de weerstand – Erken dat weerstand een natuurlijke reactie is op verandering. Probeer te begrijpen waar het vandaan komt door open communicatie. Bespreek de zorgen rechtstreeks.
- Betrek belanghebbenden – Verkrijg input en instemming van degenen die zullen worden beïnvloed door de verandering vanaf het begin. Maak ze partners in het proces.
- Communiceer voordelen – Leg duidelijk uit waarom de verandering plaatsvindt, benadruk de voordelen voor personeel, patiënten, cliënten en de organisatie. Toon hoe het in lijn is met algemene doelen.
- Houd vol bij obstakels – Zet je in om het proces te zien. Wees flexibel maar verlaat het schip niet te snel. Vier kleine overwinningen onderweg (doen!).
Het pad van innovatie is zelden rechtlijnig. Door gezonde spanning te omarmen, te streven naar vooruitgang boven perfectie en de menselijke elementen van verandering te erkennen, kunnen leiders in de zorg hun organisaties leiden naar zinvolle verbeteringen.
Conclusie
Ik heb uitgebreid geschreven over het belang van weerstand en verandering. Hier is de samenvatting van de belangrijkste punten:
- Weerstand is een natuurlijke en verwachte reactie op verandering. Zonder enige weerstand voelen de inzet niet hoog genoeg.
- Weerstand biedt belangrijke feedback die ons in staat stelt onze ideeën te verbeteren en ze aan te passen om effectiever te zijn. Weerstand negeren betekent dat we deze waardevolle input missen.
- Het overwinnen van weerstand vereist volharding, moed en de bereidheid om deel te nemen aan gezonde conflicten. Weerstand vermijden leidt hooguit tot oppervlakkige verandering.
- De passie en energie gecreëerd door weerstand kunnen worden omgeleid naar zinvolle verbeteringen. Weerstand is een vitaal onderdeel van het creatieve proces.
Om echte verandering in de zorg te stimuleren, moeten we de onvermijdelijke weerstand omarmen waarmee we worden geconfronteerd, zowel binnen onszelf als van anderen. Weerstand beschouwen als gevaarlijk of iets om te vermijden, is kortzichtig. In plaats daarvan: In de wrijving en spanning duiken, scherpt onze visie aan, versterkt ons doel en brengt meer mensen met ons mee. Het overwinnen van weerstand ontgrendelt ons grootste potentieel om de zorg te veranderen, voor jezelf, de ander, het systeem.