“Marloes, het beeld wat mensen van me hebben dat klopt niet. Ik ben niet zo chaotisch.
Ik weet dat ik wat druk kan zijn, maar ik creëer voor mezelf altijd overzicht”.
Dit gesprek vond plaats, enige tijd geleden. En ik moest eraan terug denken omdat het zo veelzeggend is over wat er onder professionals zich voor kan doen.
Ja, we weten allemaal dat we te maken hebben met verschillende karakters. De ene is extravert, de ander introvert. De een komt altijd met de leuke ideëen en de ander is van de humor.
Ik ben zelf wel een vrij serieus type en houd zeker niet mijn mond. Maar voel ook haarfijn aan wat er schuilt in de stille wateren, of onder de mensen die wel praten.
En ik vind het prachtig, de dynamiek te zien van een hele groep authentieke professionals bij elkaar, allemaal vrouwen ook nog. Ieder op zijn eigen manier!
En om deze authenticiteit draait het.
Kijk jij naar de ander om te concluderen dat je niet de talenten bezit die de ander heeft? Of kijk en luister jij naar de ander om van te kunnen leren? Of misschien een beetje van beide…
Terug naar het gesprek:
“Als jij wilt dat mensen anders over je gaan denken, dan moet JIJ ander gedrag laten zien”. Dit klinkt misschien wel heel erg kort door de bocht. Er lijken 2 kanten aan een verhaal. Want het kan een gebrek aan vragen en aansluiting zijn: Zijn je collega’s bereid jou te leren kennen? Willen ze daar tijd in stoppen, past dat in hun drukke agenda?
De ander kan je niet veranderen. Je kan wel vertellen hoe het voor jou is. Vind je het jammer, blijf je ermee rondlopen? Dan kom je weer terug bij JOU. Ook dan heb je zelf de verantwoordelijkheid te nemen om daar iets mee te doen, of niet. Maar dat is dan ook een keuze.
De grote vraag blijft: “Hoe zou jij graag gezien willen worden?”
En deze vraag is prachtig. Ineens verandert de focus op de ander in de focus op jezelf. Waar ben ik goed in, wat kan ik, wat zijn mijn kwaliteiten?
Nee, het lukt vaak niet in 1 keer om daar antwoord op te geven. Als je tijden lang alleen maar de kwaliteiten van de ander voor ogen hebt, dan voelt het misschien wel wat vreemd om over die van jezelf na te denken. Bovendien zijn de meeste professionals er niet zo goed in om duidelijk aan te geven waar ze goed in zijn.
Bescheidenheid?
Wat gebeurt er met je als je zegt waar je goed in bent?
De Amerikanen zijn er meester in, maar kans is ook groot dat je dat te schreeuwerig vindt. En schreeuwen hoef je zeker niet te doen. Hoe de Amerikanen dat doen is hun authentieke manier. En daar mogen we best van leren. We vertellen onszelf als mens verhalen, overtuigingen zoals: Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg….Welke overtuiging heb jij? Wat mag je wel vertellen en zeggen over jezelf en wat niet.
Blijf bij je authentieke zelf, maak zeker duidelijk waar je goed in bent. Door het te doen! En dan gaan mensen het vanzelf zien. En ja, zet ook wat kracht bij door het gewoon te zeggen. Geloof dat jij het kan. Maak nieuwe overtuigingen over jezelf, schud de oude verhalen van je af en creëer nieuwe gedachten. Want je authentieke zelf is wie jij als kind was. Onbevangen, nog niet bewust bezig met wat anderen van je dachten. Ga spelen, zoek het kind in jezelf weer eens op. En pas al die kennis toe die je bezit, want je weet het wel. Eerst doen, dan geloven. En vertrouw op dit proces. Het zal je inspireren!