fbpx

BLOG 2# Road to Excellence

De mens is wat hij gelooft- Anton Tsjechov

6 jaar ben ik als ik voor de dominee zit. Ik steek mijn vinger op als hij vraagt: “ Wat wil je later worden”.

Ja, dat weet ik wel. Als 6 jarig meisje herinner ik me al mijn bewustzijn, mijn interesses. Mijn nieuwsgierigheid en zeker de ambities. Zo onbewust in het leven, maar het IS er gewoon.

Ik zeg vol overgave: Chirurg.

Als jong meisje liep ik makkelijk te kletsen, durfde ik alles te zeggen. Welke kleren ik mooi vond, maar ook als ik ze niet mooi vond. En zei dit dan ook schaamteloos tegen mijn vriendinnetjes. 

Ik was eerlijk, puur, zoals kinderen mogen zijn. En had nooit kunnen denken welke verhalen uit mijn jeugd me later klein zouden houden. Me zouden belemmeren me mond open te trekken, woorden in te slikken, of niet voor mijn ware talenten te gaan staan.

Terug naar de dominee. Hij reageerde met: “ Dan mag je nu alvast beginnen met aardappels schillen”. Een grap, heel adrem. Ik hoor het harde gelach door de kerk. 

Nu, als volwassene had ik die grap begrepen. En misschien ook wel gelachen. Als jong meisje van 6 snapte ik dat niet. En vroeg me af wat er gek was aan mijn antwoord. Dit was de eerste herinnering uit mijn jeugd waar ik een verhaal van heb gemaakt. Ik ging geloven dat ik op sommige momenten beter mijn mond kon gaan houden, er kon dan wel eens gelachen worden. Herinneringen, verhalen sla je op in je hoofd, maar zeker ook in je lichaam.

Dit kan super handig zijn, of niet! In het geval van de Dominee…..

Hoe werkt dat?

Een overtuiging, of een verhaal over jezelf levert direct een commando aan je zenuwstelsel. Als je het gelooft, voel je het zo, en dat bepaalt je stemming. Dat werkt dus de positieve kant op. Je verhaal kan zorgen voor de sterkste krachten, je manifestaties, je titels op school/universiteit, je overwinningen als topsporter. Zonder geloof, zonder overtuiging kom je nooit tot de prestaties komt waar je wil komen. Ieder mens kan dit. Hoef je geen Max Verstappen voor te zijn, of Beyonce

De verhalen die jij jezelf vertelt zijn de richtingaanwijzers voor het leven wat je leeft. Ze zijn zo krachtig dat het leven wat je leeft de weerspiegeling is van de verhalen die jij jezelf vertelt en waar je in gelooft. De verhalen helpen je te zien wat je wilt en zorgen voor de brandstof om het te krijgen. Of dit nu positief is, of negatief.

Dat is de kracht van de mind. Dr. Joe Dispenza schreef niet voor niets het boek: Het placebo-effect. Als er gezegd wordt dat een geneesmiddel een bepaald effect heeft, zullen mensen dat effect ervaren. Het is simpel, het is bewezen. Het is de kracht van de mind, de kracht van het verhaal, de overtuiging die jij gelooft in je hele lijf.

Op alle aspecten in je leven kan je dit toepassen. Wanneer je in succes gelooft, zullen je boodschappen ertoe bijdragen dat je dat ook ervaart.

En daar zit de kracht van alles wat je vertelt en wat je deelt met je klanten, met leads, of voor mijn part, op het schoolplein. Wanneer je verhaal belemmerend is, dus als je gelooft dat mensen niet echt op jouw boodschap zitten te wachten. Of je twijfelt of jouw bijdrage er wel toe doet. Dan zul je ook gelijk krijgen. 

Wil je excelleren, buitengewoon presteren, successen ervaren. Dan begint het met het bewustzijn dat de verhalen die jij jezelf vertelt en waar je in gelooft, een keuze zijn. It is very simple. Ik herhaal het even: Je kunt overtuigingen kiezen. Ze zijn niet vast, ze zijn niet rigide of statisch. Ze zijn vloeibaar en kunnen veranderen. En je daar bewust van zijn kan al de eerst stap zijn naar succes, excelleren, winnen. Anders was ik nooit van loondienst gaan werken als ondernemer. 

En had ik dit artikel nooit geschreven, want….er zal toch eens gelachen worden? Nee, niet weer die Dominee. 

Lessen en verhalen uit het verleden

In de geschiedenis zijn er zoveel belangrijke personen geweest die onze collectieve overtuigingen hebben weten te veranderen. Denk aan: Einstein, Christus, Edison, Ford. En meer recent: Steve Jobs, Tesla, Diana, Oprah. 

Er is niets goed of slecht, maar ons denken maakt dat ervan – John Milton

  • De verhalen die je gelooft komen onder andere uit je omgeving. Waar je woont, hoe je woont, de mensen in je buurt, de school waar je naar toe gaat. Die vormen allemaal een verhaal
  • Daarnaast zijn er gebeurtenissen, klein of groot. Zoals het voorbeeld van mij: De dominee. Een klein voorbeeld.
  • Een voorbeeld op wereldniveau is 9/11. De kans is groot dat jij nog weet waar je was toen dit gebeurde. Deze dag heeft de hele visie op de wereld veranderd.
  • Ook kun je verhalen over jezelf gaan geloven door kennis die je opdoet. Lezen, films kijken, je opleidingen. Zo was ik slecht in Wiskunde op school en ging toen geloven dat Chirurg worden echt niet meer mogelijk was. Het eerste scheurtje ontstond bij de dominee, Wiskunde deed er nog een schepje bovenop. Natuurkunde gaf de genadeklap…
  • Resultaten die je behaalt zijn de start van een verhaal waar je in kan gaan geloven. Als je die eerste klant binnenhaalt, kan je ook die 2e keer een klant binnenhalen. Kan je 1 keer om salaris ophoging vragen, kan dat ook een 2e keer…

Op naar die Nieuwe Toekomst

Een hele krachtige, en misschien wel de meest krachtige is de Nieuwe Toekomst je voor de geest halen. Alsof het NU zover is. Je inbeelden, visualiseren alsof je het leven al leeft waar je naar verlangt. En dat groots maken. Ambitieus, vol impact.

Voorbeeld: 

Als je onderneemt en je wilt een maandomzet halen van 10k per maand, dan doe je in werkelijkheid een poging om genoeg te verdienen om misschien je rekeningen te betalen. Als dat je doel is, het verhaal wat jij jezelf vertelt en waar je in gelooft, kom je dan in die geweldige, hoge energie en ben je onwijs enthousiast en schreeuw je, bij wijze van spreken, van de daken wat je aan het doen bent? En heb je schijt (excuus) aan wat al die mensen van je vinden, of ze je eventueel uitlachen?

Kans is klein….

Stel je dan eens voor dat je gaat voor een maandomzet van 100k per maand. Je moet dezelfde acties uitzetten. Het principe blijft hetzelfde, alleen kans is groter dat je bij 100k veel meer excitement voelt. Een hogere energie hebt, het veel aantrekkelijker voor je wordt. Helemaal niet bezig bent met wat anderen van vinden. Jij hebt een doel, dus schijt aan een ander.

Geld moet niet het enige zijn om jezelf te motiveren. Je bent hier om je boodschap te vertellen, je klanten te helpen, je hebt een Mooie Missie om mensen op weg te helpen in deze wereld. Dat is je daadwerkelijke doel. Maar deze komt wel beter over met die hoge energie en die excitement.

De verhalen die jij vertelt over jezelf kan je veranderen. Afhankelijk van hoeveel waarde je de verhalen geeft is dit makkelijker of moeilijker. 

De verhalen die betrekking hebben op je gezin/familie, je persoonlijke waarden en liefde zijn het meest belangrijk. Maar deze liggen vaak niet aan de oppervlakte. Hier focussen we ons minder op. 

De verhalen over succes, geluk en (zakelijke) mogelijkheden vragen vaak veel meer van je. Het mooiste is om deze te onderzoeken, ontdekken en kijken hoe je ze kunt veranderen/aanpassen zodat ze positief voor je uitpakken, echt voor je gaan werken.

Je kan nu beslissen om dit te gaan onderzoeken. Hierboven heb is beschreven wat je daaraan kan doen. Hieronder geef ik je concrete tips om mee aan de slag te gaan:

  • Biografieën lezen van uitblinkers/leiders uit de geschiedenis
  • Documentaires van diezelfde mensen kijken op Netflix. Denk aan: Einstein, Walt Disney, Steve Jobs, Tony Robbins, Whitney Houston, Johan Cruyff, Marco van Basten, Bill Gates, Diana (princess of wales)

Als je succes wilt halen, wilt slagen, kies dan bewust voor welke voorbeelden je aanhaalt. Wil je gaan ondernemen, je hebt advies nodig, vraag dan niet de buurman om hulp die al jarenlang het prima vindt in loondienst. Of je ouders die al 30 jaar bij dezelfde werkgever zitten. Kans is groot dat hun eerste advies is: denk aan de visitekaartjes….

Zie je het voor je? Nee, dat beeld gaat je niet verder helpen.

Als jij jezelf vertelt liever niet te veel op te vallen op social media, omdat de mensen die dat wel doen arrogant zijn, oppervlakkig, of te weinig inhoud hebben. Of omdat je niet mooi op de foto kan, slecht schrijft, of een rare stem hebt. Dan is de kans groot dat het verhaal wat eronder ligt al gericht is op falen. Ga je daar dan je acties op baseren? Zullen dat die energieke, inspirerend en spannende inspanningen zijn die het verschil voor je kunnen gaan maken? Nee…

Als ik nog steeds bang zou zijn om uitgelachen te worden: Dan zou ik nooit video’s plaatsen en daarin vertellen wat ik te vertellen heb. Geen foto’s, selfies, berichten…Dit is mijn zingeving. Dit proces bij mezelf ontdekken, en een ander ook daarmee helpen. Dat is wat ik te doen heb. Mijn missie. Mijn verrijking. Wat een gemiste kans is als ik dat nog steeds in handen zou leggen van een dominee, waarvan ik de naam niet eens meer weet.

Het zou zonde zijn als jij de verhalen de macht geeft, in plaats van dat jij de regie pakt. Je zou jezelf beperken in waartoe je allemaal in staat bent.

Als jij de acties gaat uitzetten vanuit het verhaal dat je ergens niet gelooft waartoe je in staat bent, krijg je de resultaten die dat bevestigen. En op basis van die resultaten word je bekrachtigd in het verhaal wat je gelooft. En op basis van het verhaal wat je gelooft leef jij je leven. PUNT.

Hoe ga jij verder?

Laat verhalen VOOR je werken. Ga nieuwe verhalen schrijven. Het verhaal waarin je wilt geloven, wat je NU in je geest naar voren kan halen. Een Nieuwe Toekomst die jij in alles kunt voelen. De diepste verlangens en dromen die je hebt. 

Hoe ziet je leven er dan uit, wat doe je. Met wie ben je, wie inspireert je? Waar ben je? En als je daar dan bent, welke keuzes maak je, welke acties zet je dan uit?  Doe je halve pogingen, of pogingen vol excitement en spanning en enthousiasme?

Welke uitkomsten zullen die acties van jou hebben?  De resultaten zullen een stuk beter zijn! En aan de hand van deze resultaten creëer jij een nieuw verhaal. 

Succes leidt tot een nieuw potentieel, een nieuw verhaal, een nieuwe actie, een nieuw resultaat. 

Snelle en ambitieuze mensen die bewust zijn, bewust leven, weten dat een Leven lang leren gaat over dit principe. Het opnieuw vertellen van de verhalen over jezelf. Steeds opnieuw ontdekken wat er mogelijk is. 

Dit haal je niet alleen uit boekjes. Je kan je laten inspireren door de boekjes en de verhalen van de ander. Voorbeelden zien en horen. Zodat jij het je makkelijker voor de geest kan halen. Jij op basis daarvan je acties kan gaan uitzetten. Voor de rest haal je dit uit het Leven.

Daarom ben jij een Levenslange Leerling.

Als je je eenmaal bewust bent van dat er in potentie meer in je zit dan eruit komt; misschien wel iets wat jij voor onmogelijk had gehouden kom je op het punt om nieuwe verhalen over jezelf te gaan vertellen. Nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe keuzes te maken.

Dat is het moment dat je een nieuwe stap in je leven gaat zetten. Dan creëer je de Nieuwe Toekomst. Dat is de start van het moment dat jij echt gaat excelleren.

Dat is het punt waarin je The Big Leap kan maken. Gay Hendricks vertelt daarover in zijn boek.  Dan maak je een enorme sprong naar het leven wat je echt wilt. Waarin je excelleert, doet wat je moeiteloos afgaat. Je ware natuur, je talenten, je kwaliteiten.

Waarin je de oude verhalen overboord gooit en nieuwe verhalen gaat creëren. Kom je erachter dat het niet meer gaat over anderen, maar over jezelf. Jouw leven, jouw verhaal, jouw succes. Het is jouw leven, jouw verhaal.

Don’t waste time, follow your heart. Zoals Steve Jobs zo mooi zegt in zijn speech: “How to live before you die” . Hierin vertelt hij 3 verhalen van zichzelf.

Er is maar één succes, je leven op je eigen manier kunnen leiden –Christopher Morley

Bronnen:

  • Tony Robbins: Je ongekende vermogens
  • Dr. Joe Dispenza: Het Placebo-effect
  • Gay Hendrix: the Big Leap

Verlang naar groei?

In 4 stappen meer Levenslust

met je Ware Talent

Je ontvangt ook mijn emails. Inspirerend, motiverend en vol tips om in beweging te komen. Je persoonlijk te blijven ontwikkelen. Uitschrijven kan altijd met 1 klik.
Facebook
LinkedIn

Ik gebruik cookies om jou een toffe ervaring te geven. Door akkoord te gaan, accepteer je het gebruik van cookies in overeenstemming met mijn cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.


We verzamelen gegeven over bezoeken aan onze website, om gerichte verbeteringen door te kunnen voeren.

Liever niet
Accepteren